Το Υπέροχο μας Μυαλό
Μπορούν πράγματι οι γάτες να δουν στο σκοτάδι; Τα φίδια μυρίζουν με την γλώσσα τους; Ποια αίσθηση συνδέεται περισσότερο με τη μνήμη; Πώς μπορούν οι οφθαλμαπάτες να «ξεγελούν» το μυαλό;
Σε αυτό το μάθημα, οι μαθητές εξερευνούν τις πέντε αισθήσεις και ανακαλύπτουν τη φυσιολογία και την ανατομία του νευρικού συστήματος και των αισθητήριων οργάνων. Θα μάθουν για τις αισθητηριακές ικανότητες που δεν έχουν οι άνθρωποι, όπως την μαγνητοαντίληψη και την πλοήγηση με σόναρ. Μαθαίνουν επίσης για τη σχέση μεταξύ των μηχανισμών αντίληψης του εγκεφάλου και των εξωτερικών ερεθισμάτων.
Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο, οι μαθητές συνεργάζονται για να απαντήσουν σε συναρπαστικά ερωτήματα που αφορούν τις αισθήσεις, την αντίληψη των εξωτερικών ερεθισμάτων και την επεξεργασία των πληροφοριών από τον εγκέφαλο.
Μαθησιακοί Στόχοι
Κατανόηση του τρόπου μετάφρασης των φυσικών και χημικών σημάτων από το περιβάλλον σε νευρικά ερεθίσματα στο σώμα.
Εξοικείωση με την χρήση μοντέλων στην βιολογία και πως αυτά είναι όμοια και ανόμοια με αυτό που αντιπροσωπεύουν, και δημιουργία βιολογικών μοντέλων για τα βασικά μέρη των αισθητηριακών συστημάτων του σώματος
Κατανόηση του ταξίδι μιας πληροφορίας μέσω του σώματος από την αίσθηση ενός εξωτερικού ερεθίσματος μέχρι και την αντίληψή του στον εγκέφαλο.
Χρήση της επιστημονικής μεθόδου για τη διερεύνηση ερωτημάτων σχετικά με τη χρήση των πέντε αισθήσεων από το σώμα και να σχεδιάσετε ένα πείραμα από την αρχή έως το τέλος.