Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας;
Τι δουλειά κάνει ένας παλαιοντολόγος; Πώς προβλέπουν τον καιρό οι μετεωρολόγοι; Πώς απομονώνουν το DNA οι μοριακοί βιολόγοι;
Σε αυτό το διαδραστικό μάθημα, οι μαθητές ζουν και εργάζονται σαν διαφορετικοί ερευνητές κάθε ημέρα και εξοικειώνονται με την επιστημονική μέθοδο. Επιστημονικά πεδία όπως Αστροφυσική, Παλαιοντολογία, Μετεωρολογία, Ωκεανολογία, Γενετική και Επιστήμες Υγείας, καθώς και Περιβαλλοντικές έννοιες, όπως οι υδάτινοι και ενεργειακοί πόροι, παρουσιάζονται με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο.
Οι νεαροί επιστήμονες φορούν την εργαστηριακή ποδιά του χημικού και εκτελούν πείραμα ηλεκτρόλυσης με σκοπό την αξιοποίηση του υδρογόνου. Δομούν το ανθρώπινο κύτταρο με απλά υλικά, απομονώνουν DNA, έρχονται σε επαφή με ιατρικές μεθόδους, εφαρμόζουν την τεχνολογία καθαρισμού του νερού ως μηχανικοί περιβάλλοντος, φτιάχνουν δικούς τους κρυστάλλους ως γεωλόγοι και φροντίζουν τις δικές τους καλλιέργειες ως γεωπόνοι. Ταλαντεύονται στις περίπλοκες έννοιες της μηχανικής σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας με τα χέρια τους το δικό τους εκκρεμές. Μέσα από πειράματα, συζητήσεις και ομαδικές εργασίες οι μαθητές αποκτούν γνώσεις σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία αλλά και μια βαθύτερη κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει να είναι κάποιος επιστήμονας.
Μαθησιακοί Στόχοι
Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός πρωτότυπου πείραματος χρησιμοποιώντας όλα τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου.
Συλλογή, οργάνωση και ανάλυση πειραματικών δεδομένων και παρατηρήσεων και παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Επιλογή, έρευνα και σύγκριση τριών επιστημονικών κλάδων και περιγραφή των ομοιοτήτων και των διαφορών τους.