Μικροοικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στο μάθημα «Μικροοικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» του CTY, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν και να αναλύσουν τις βασικές αρχές Μικροοικονομίας και την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ Μικροοικονομίας και των αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση οικονομικών εννοιών και θεωριών, καθώς και η ανάδειξη της πρακτικής εφαρμογής τους στην καθημερινότητά. Το μάθημα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από την ανάλυση, την αξιολόγηση, την αμφισβήτηση πρακτικών και εν τέλει, την πρόταση εφαρμόσιμων λύσεων με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους μαθητές την εκτίμηση οικονομικών θεμάτων στη σωστή τους διάσταση και η αντιμετώπισή αυτών των θεμάτων με έναν πολυδιάστατο, σύγχρονο τρόπο που προάγει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναδεικνύει τρόπους βέλτιστης διαχείρισης οικονομικών πόρων.

Στόχοι μαθήματος:

  • Ανάλυση της Επίδρασης των Δομών Αγοράς στις Βιώσιμες Πρακτικές: Οι μαθητές θα αξιολογήσουν πώς οι διάφορες δομές της αγοράς (π.χ. τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο) επηρεάζουν την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τις επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς η δύναμη της αγοράς και ο ανταγωνισμός επηρεάζουν τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα και την κατανομή πόρων.

  • Αξιολόγηση του Ρόλου του Κράτος και των Πολιτικών του στην Προώθηση Βιώσιμης Οικονομικής Συμπεριφοράς: Οι μαθητές θα εξετάσουν διάφορες μικροοικονομικές πολιτικές (π.χ. φόροι, επιδοτήσεις, κανονισμοί) και την αποτελεσματικότητά τους στην προώθηση της βιωσιμότητας. Θα μάθουν να αναλύουν τα οικονομικά κίνητρα που δημιουργούνται από αυτές τις πολιτικές και την επίδρασή τους τόσο στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

  • Αξιολόγηση της Οικονομικής Βιωσιμότητας των Οικονομικών Μοντέλων: Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις οικονομικές αρχές που υποστηρίζουν τα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η κυκλική οικονομία και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα αξιολογήσουν την ανάλυση κόστους-οφέλους των βιώσιμων πρακτικών και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις τους τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία.